Interessante og overraskende fakta om Finland

Finnerne kalder deres eget land Suomi, som kan oversættes som sumpland. Det finske sødistrikt blev dannet af store mængder smelte- og regnvand, der dannede en stor sø omkring 400 km lang for omkring 6.000 år siden. Landets kolde tempererede klima giver ideelle forhold for mange dyr, og foruden bjørne, losser og ulve, hører sjældne fuglearter også hjemme her ved de mange søer. Der er 41 nationalparker, som tilbyder observatører ideelle forhold året rundt, og havørne og store grå ugler er blandt de arter, der er beskyttet her.

 

Andre interessante fakta om Finland

  • Finland ligger i det nordlige Europa og grænser op til Norge, Sverige, Østersøen og Rusland.
  • I landet med tusind søer er der faktisk mere end 180.000 søer og 178.888 øer.
  • Vildnis camping er generelt tilladt i Finland, som i mange nordiske lande, og dette tiltrækker naturligvis vandreturister fra hele verden.
  • Fiskeri eller indsamling af friske tranebær er også en populær fritidsaktivitet for lokalbefolkningen.
  • Finnerne elsker kaffe så meget, at de er de ubestridte ledere med hensyn til globalt forbrug pr. indbygger.
  • I alt  bor der kun omkring 5 millioner mennesker i Finland, og alligevel stammer flere verdensberømte opfindelser fra dette lille land. Internetbrowseren er faktisk en finsk opfindelse, og Angry Birds, SMS, Linux-operativsystemet, skøjter og saunaen blev opfundet i Finland.
  • Vintrene i landet er meget dystre og mørke, og det er derfor ikke overraskende, at dette er hjemsted for de fleste heavy metal-bands pr. Indbygger.
  • Men midnatssolens land har også en lysere side, for mellem juni og juli forsvinder solen aldrig helt bag horisonten. Det vides ikke, om denne kendsgerning også har bidraget til opfindelsen af en af de mærkeligste sportsgrene på jorden, verdensmesterskabet i koneløftning (The Wife Carrying World Championships). Det finder sted hvert år i juli, og par fra hele verden rejser hertil for at deltage i denne konkurrence.

 

Det finske sprog og brugen af bogstavet i

Det finske sprog består af 15 kasus og tilhører de finsk-ugriske sprog, som først rigtig har udviklet sig i moderne tid. Før det var der tre hovedstammer, der havde store kulturelle forskelle.

En bemærkelsesværdig forskel fra andre finsk-ugriske sprog er, at finsk kun har kønsneutrale pronomen og helt mangler grammatisk køn. Ordet hän er kønsneutralt og betyder både "hun" og "han".

En anden speciel funktion er brugen af bogstavet "i" som en afslutning. Internationale udtryk som kiosk, helikopter, hotel eller alkohol overføres direkte til det finske sprog med et i tilføjet i slutningen.

Vores oversættelsesbureau arbejder med finsktalende som modersmål, fordi vi altid ønsker at give dig de bedste sprogeksperter, når du oversætter kontrakter, websteder, officielle dokumenter eller andre dokumenter.

Anmod om et gratis tilbud

Modtag tilbud indenfor et par timer

  1. Vælg den service du har brug for
  2. Få et tilbud
  3. Bekræft og modtag din ordre

FAQ om fakta om Finland og det finske sprog

Udover kaffe elsker finnerne også is og har været førende på listen over forbrug pr. indbygger i Europa i årtier. Finland fejrer også en meget speciel ferie... Happy Failure Day er blevet fejret hvert år siden 2010 den 13. oktober og viser, hvor humoristiske finnerne er omkring deres fejl og fiaskoer.

Ud over finsk anerkendes svensk også som officielt sprog i Finland. Men mere end 80 procent af indbyggerne taler finsk og kun omkring 5 procent taler svensk. Ikke desto mindre har begge sprog lige rettigheder. Russisk tales også i Finland, og selvom kun knap én procent af befolkningen har russisk statsborgerskab, udgør russere den største gruppe af udlændinge i landet. Engelsk er et vigtigt sprog med hensyn til uddannelse i landet, og nogle skoler underviser også på tysk, fransk eller endda spansk.

Finnerne importerer næsten to tredjedele af de varer, de har brug for, fra EU's medlemslande. Tyskland og Sverige er de største leverandører her. Især bildele importeres i stigende grad fra Tyskland. Samtidig eksporterer Finland mange varer til Tyskland, som er dets vigtigste handelspartner. Olieprodukter og metalprodukter samt papir og pap er vigtige handelsvarer. Handelen med Kina er også stigende, især salget af træprodukter.