Interessante fakta om Sverige

Vikingerne er nok de mest berømte svenskere af alle, og deres togter og plyndringstogter var frygtet i omkring 200 år fra år 800. I dag er der udstillinger, museer og interaktive oplevelser om vikingefolket over hele landet. Landets udstrækning fra nord til syd er bemærkelsesværdig. Der er 1.500 kilometer fra nord til syd, hvilket også forklarer de klimatiske forskelle mellem landets regioner. For nordlyselskere er september og marts ideelle måneder at tage en tur til Sverige, og strandelskere kan se frem til sommerugerne mellem midten af juni og midten af august.

 

Andre interessante fakta værd at vide om Sverige

  • Store dele af Sverige er fladt eller kun let kuperet, men mod den norske grænse er der bjergkæder, der stiger til mere end 2.000 meter.
  • Selvom du hører om Kongeriget Sverige, er monarkiet i Sverige kun repræsentativt, og demokratiske beslutninger træffes i parlamentet.
  • Kongeriget omfatter mere end 200.000 øer og næsten 100.000 søer.
  • Landet grænser op til Østersøen, Norge, Finland, og dets vestkyst danner Kattegat, et havområde, der anses for vanskeligt at navigere.
  • I rent landareal er Sverige det fjerdestørste land i EU, men der bor kun omkring 10 millioner mennesker på de 440.000 kvadratkilometer.
  • Europas største indkøbscenter ligger i Göteborg i den vestlige del af landet, og der er flere af de mest kendte amerikanske fastfoodkæder her end i andre europæiske lande. Skiområdet Lindvalen har endda en drive-in for skiløbere.
  • Bilulykker med elge er almindelige i Sverige. Omkring en femtedel af alle ulykker er relateret til elge, og advarselsskiltene, der viser, at elge krydser veje, er populære souvenirs - og ikke altid erhvervet lovligt.
  • Trafiksyndere kan forvente drakoniske straffe i Sverige. Folk, der ikke holder den lovlige sikkerhedsafstand under kørslen, kan få bøder og forbud mod at køre i flere år.

 

Økonomisk udvikling og det svenske sprog

Sveriges befolkning vokser, især takket være indvandrere. Siden 1960'erne er det i stigende grad blevet betragtet som et indvandringsland, og ud over vandrende arbejdstagere er mange flygtninge fra Nærøsten og Mellemøsten og fra det tidligere Jugoslavien kommet til landet.

Den økonomiske udvikling i landet tog først rigtig fart i begyndelsen af det 20. århundrede, og landet er rangeret blandt top 12 lande i verden for sit bruttonationalprodukt (BNP). En af de mest berømte og kendte bilproducenter, en berømt møbelkæde og flere elektronikproducenter er svenske.

At lære det svenske sprog er især let for indvandrere fra tysktalende områder, fordi de to sprog har meget til fælles.

Vores oversættelsesbureau samarbejder med modersmålstalende om oversættelser til og fra svensk og oversætter officielle dokumenter, hjemmesider, brochurer, kontrakter og andre dokumenter.

Anmod om et gratis tilbud

Modtag tilbud indenfor et par timer

  1. Vælg den service du har brug for
  2. Få et tilbud
  3. Bekræft og modtag din ordre

FAQ om Sverige og det svenske sprog

I Sverige er det kun de kongelige, der tiltales formelt, og svenskerne foretrækker ikke at bruge akademiske titler i hverdagen.

Uden for Sverige, hvor det svenske sprog har været lovpligtigt at blive brugt og udviklet af alle offentlige myndigheder siden 2009, anerkendes svensk også som et officielt sprog i Finland. Omvendt er svensk dog det eneste officielle sprog i Sverige.

En interessant kendsgerning om det svenske sprog vedrører udtrykket "Svorsk". Det norske dagligdags sprog er så spækket med ord og idiomer taget fra svensk, at svenskere og nordmænd kan tale med hinanden uden problemer.

Stockholmerne ynder at kalde deres metro "verdens længste kunstgalleri", fordi mange metrostationer er designet i detaljer af kunstnere. Besøgende kan endda bestille kunstture i metronetværket.

Regnvejrsdage kan tilbringes på et af omkring 100 museer, da Stockholm er en af de byer med flest museer pr. indbygger.

Stockholmerne elsker fodbold, og alle tre af byens klubber er ofte i den øverste liga.