Interessante fakta om Norge – fjordenes land

Norge grænser op til Nordsøen i syd og Barentshavet i nord. Derfor er landets klima opdelt i to dele. I nord og nordøst er der et kontinentalt klima med varme somre og meget kolde vintre, hvor minus 40 grader er almindelig. I den sydlige del af landet er klimaet meget mildere, og selv om vinteren sner det kun lejlighedsvis, mens vintersport i det fjerne nord er muligt næsten hele året rundt. Nordmændene opfandt skiløb og er den mest succesrige nation ved vinter-OL. Folk kan lide at spise solid mad i Norge, og kjøttkaker (kødtærte) med brun sauce findes på næsten alle menuer.

 

Flere interessante fakta om Norge

  • Norge ligger på den skandinaviske halvø i Nordeuropa og har 2.600 kilometer kystlinje.
  • Mardalsfossen i Vestlandet styrter mere end 650 meter ned i havet, hvilket gør det til det højeste vandfald i Europa.
  • Norge har omkring 150.000 små øer.
  • Landet anses for at være fødestedet for mange vintersportsgrene.
  • Ifølge en FN-undersøgelse er nordmænd de lykkeligste mennesker i verden, har den højeste levestandard ifølge Human Development Index, og den norske hovedstad Oslo er blevet udnævnt til den dyreste by i verden mange gange.
  • Alkohol kan kun købes i statsbutikker, men landets elge er altid fulde i begyndelsen af vinteren og spiser bær og æbler, der gærer hurtigt efter den første frost.
  • Siden 2006 har norske køer sovet på madrasser – det er ikke bare et norsk indfald. Selvom landet ikke er medlem af EU, har det implementeret dette EU-direktiv, fordi den ekstra komfort fører til øget mælkeproduktion, da køerne ligger længere og er mere afslappede i stalden.
  • De norske fjorde er verdensberømte, og med offentlig adgang har alle lov til at plukke svampe eller bær, grille over åben ild eller sejle.

 

Fakta om sprog i Norge

Norges nationalsprogs historie har hovedsageligt været relateret til geografiske forhold og politiske udviklinger.

Ingen af de regionalt talte dialekter af oldnorsk har været i stand til at etablere fodfæste på landsplan, og Norge tilhørte længe den dansk-norske personalunion, hvor dansk overvejende blev talt.

Selvom nordmændene er stolte af deres nynorske, som blev udviklet fra en type dansk i midten af det 19. århundrede, lærer børn i Norge engelsk i en tidlig alder. Mange udenlandske tv-serier og de fleste blockbusters fra Hollywood er ikke eftersynkroniseret og udsendes højst med undertekster. I skolerne tilbydes spansk, fransk eller tysk stadig i undervisningen fra 8. klasse og fremefter.

Vores oversættelsestjenester omfatter oversættelse af kontrakter, officielle dokumenter, hjemmesider, informationsbrochurer og mange andre dokumenter fra og til norsk og mange andre sprog.

Anmod om et gratis tilbud

Modtag tilbud indenfor et par timer

  1. Vælg den service du har brug for
  2. Få et tilbud
  3. Bekræft og modtag din ordre

FAQ om interessante fakta om Norge og Norsk

Nordmænd taler faktisk engelsk meget godt, som forskellige undersøgelser har vist. Dette skyldes landets omfattende sprogundervisningssystem, da børn helt ned til børnehavealderen kan deltage i engelskundervisning. Også værd at vide om Norge er, at engelsksprogede medier ikke er eftersynkroniseret, hvilket automatisk fører til et godt kendskab til sproget i hverdagen. I hele Skandinavien anses engelsk for at være andetsproget, og mange nordmænd taler det lige så flydende som deres eget modersmål.

En fjord er et langt og smalt farvand, der strækker sig langt ind i landet og afgrænses på tre sider af land. Der er mere end 1.700 fjorde i Norge, og to af dem er UNESCO World Heritage Sites. De norske fjorde blev dannet under sidste istid af is, smeltevand og grus, som tilsammen har skåret dybe dale gennem århundreder. Geirangerfjorden er den mest berømte af Norges fjorde og tiltrækker besøgende fra hele verden hvert år.

Norsk tilhører familien af germanske sprog og er dermed også beslægtet med engelsk. Der er flere ord, der staves ens på begge sprog, og som lyder meget ens. Det er derfor ikke svært for indfødte talere af germanske sprog at lære norsk, ligesom det er for skandinaver. Indfødte talere af andre sprogfamilier skal dog gøre en større indsats for at lære norsk, fordi det lyder meget fremmed for dem.