Flersprogethed og multisprogethed: Hvad er forskellene?

Udtrykkene "flersprogethed" og "multisprogethed" bruges ofte som synonymer, både skriftligt og mundtligt. Men deres betydninger er meget forskellige.

 

Hvad er flersprogethed?

Udtrykket "flersprogethed" (engelsk: plurilingualism) kommer fra det latinske "pluri-" og "-lingue", som bogstaveligt betyder "flere sprog".

Flersprogethed er det udtryk, der bruges til at definere en person, der er i stand til at kommunikere på flere sprog (normalt tre eller flere). For eksempel er en franskmand, der taler på sit modersmål, og som også kan tale engelsk, italiensk og spansk, flersproget.

Du behøver ikke at være flydende i sprog for at blive kaldt flersproget, men du skal være i stand til at vise tilstrækkelig sproglig færdighed til at kommunikere med forskellige samtalepartnere.

Vi bruger udtrykket "tosprogethed", når nogen taler to sprog flydende, og "tresprogethed", når de taler tre sprog flydende. Hvis de er flydende på mere end tre sprog, siges de at være flersprogede eller polyglotte.

Hvis en person derimod kun taler ét sprog, anvendes udtrykket "ensprogethed".

 

Hvad er multisprogethed?

Multiprogethed bruges ofte til at beskrive sameksistensen af flere sprog inden for samme sociale gruppe eller område.

For eksempel er Canada et multisproget land, fordi der tales både fransk og engelsk der, ligesom Belgien, fordi fransk, tysk og hollandsk alle bruges. På samme måde er en virksomhed, der arbejder på flere sprog, eller en skole, hvor der undervises på forskellige sprog, multisproget. Hvis en tv-kanal sender indhold på flere sprog, kan den også beskrives som multisproget.

 

Hvornår skal man bruge ordene multisproget og flersproget?

Kort sagt bruges udtrykket multisproget derfor til at beskrive et land, sted eller institution, der bruger flere sprog, og udtrykket flersproget bruges til at beskrive en person, der taler flere sprog.

I hverdagen er forvirring mellem disse to udtryk almindelig. Fra et sprogfagligt synspunkt er det imidlertid vigtigt at foretage denne skelnen, hvilket er blevet understreget af Europarådets afdeling for sprogpolitik.

Anmod om et gratis tilbud

Modtag tilbud indenfor et par timer

  1. Vælg den service du har brug for
  2. Få et tilbud
  3. Bekræft og modtag din ordre

Ofte stillede spørgsmål om multisprogethed og flersprogethed

En person er flersproget, hvis de taler mere end et sprog, normalt tre eller flere. Hvis de taler to sprog, er de tosprogede, og hvis de taler tre, er de tresprogede.

Ethvert land, territorium eller social gruppe, der bruger flere forskellige sprog, kaldes multisproget.

Multisprogede lande omfatter Belgien, Canada, Schweiz, Luxembourg, Indien, Sydafrika osv.