Schweiz er et land med stor sproglig og kulturel mangfoldighed. Med sine 4 nationale sprog og mange regionale dialekter er det hjemsted for en meget forskelligartet gruppe af talere. Alphatrad guider dig gennem de sprog, der tales i Schweiz, som udgør det unikke og charmerende i Det Schweiziske Forbund.
Hvad er Schweiz‘ nationale sprog?
Schweiz har 4 nationale sprog. Denne flersprogethed, der er knyttet til landets historie, kan ses i alle aspekter af det schweiziske samfund. Eleverne skal lære mindst et andet nationalt sprog i skolen, og to tredjedele af befolkningen bruger regelmæssigt et andet sprog, enten hjemme eller på arbejdspladsen.
Det tyske sprog i Schweiz
Tysk tales bredt i hele Schweiz, især i den nordlige, østlige og centrale del af landet. Det er det officielle sprog i flere større byer, herunder Zürich (hovedstaden i kantonen med samme navn).
Selvom omkring 70% af den schweiziske befolkning kan tale tysk (Kilde: swissstats.bfs), er det dominerende sprog stadig schweizertysk, som har mange sproglige særheder. Sproget er påvirket af flere alemanniske dialekter og beriget med franske og italienske ord. Det har sin egen syntaks, ordforråd og udtale, som generelt deler sproget i tre hovedfamilier:
- Nederalemannisk
- Høj alemannisk
- Højeste alemanniske.
Det tysktalende Schweiz kan derfor prale af en betydelig sproglig mangfoldighed, der afspejler dets multikulturelle historie.
Det franske sprog i Schweiz
Det franske sprog i Schweiz, også kaldet schweizisk fransk, er ikke meget forskelligt fra dets ækvivalent i Frankrig. Det har været anerkendt som nationalsprog siden 1848 og er også blevet det sprog, der tales af landets repræsentanter, der arbejder i FN.
Omkring 20% af schweizerne taler fransk derhjemme og 28% på arbejdspladsen (Kilde: swissstats.bfs), hvilket gør det til det næstmest anvendte sprog i Det Schweiziske Forbund.
Fransktalende findes hovedsageligt i den vestlige del af landet (i fransktalende Schweiz), i kantonerne Genève, Vaud, Neuchâtel og Jura, men de er også repræsenteret i kantonerne Bern (på grænsen mellem de fransk- og tysktalende områder), Fribourg og Valais.
Det italienske sprog i Schweiz
Italiensk er Schweiz tredje nationale sprog, der tales hovedsageligt i Ticino og visse dale i Grisons. Næsten 8% af de beskæftigede personer bruger det på arbejdspladsen, og 8,5% taler det derhjemme (Kilde: swissstats.bfs).
Talt schweizisk italiensk blandes ofte med lokale dialekter: en sproglig ejendommelighed, der afspejler den kulturelle indflydelse fra nabolandet Italien. Italiensk Schweiz (eller Svizzera italiana) ligger tæt på de nordlige regioner i Italien (Lombardiet, Piemonte, Trentino-Alto Adige).
Det rætoromanske sprog i Schweiz
Romansk er et ræto-romansk sprog med latinske rødder, som blev anerkendt som et officielt regionalt sprog i 1938. Det er ovedsageligt brugt i den tresprogede kanton Grisons (Graubünden), og tales af mennesker i næsten halvdelen af dette område.
Romansk tales kun af 0,3% af schweizerne på arbejde og 0,5% derhjemme (Kilde: swissstats.bfs). En ræto-romansktalende vil derfor normalt være tosproget og ofte tale tysk som andetsprog.
På trods af sin status som et officielt regionalt sprog er ræto-romansk i tilbagegang.
Hvilke andre sprog tales i Schweiz?
Ud over disse 4 nationale sprog har Schweiz en række regionale dialekter eller sprog. Blandt dem er fransk-provencalsk (eller arpitansk) og frainc-comtou anerkendt af forbundets sprogcharter. Kantonen Grisons er også hjemsted for fem forskellige dialekter:
- Sutsilvan (afledt af sut "nedenfor" og selva "skov")
- Sursilvan (afledt af sur "over" og selva "skov")
- Surmiran (afledt af sur "over" og meir "mur")
- Putèr (sandsynligvis oprindeligt et kaldenavn afledt af put "grød", der betyder "grødspisere")
- Vallader (afledt af val "dal").
Landet anerkender også officielt mindretalssprog uden territorium, såsom romani eller yenish, der tales af mindst 30.000 mennesker.
Der er andre fremmedsprog i Schweiz, der tales især af de 1.825 millioner ikke-statsborgere, der arbejder i landet (Kilde: Federal Statistical Office). Det sproglige landskab er beriget af engelsk, det første ikke-nationale sprog i Det Schweiziske Forbund, og også af portugisisk, albansk, serbisk, kroatisk og spansk.
Fokus på ensprogede schweiziske kantoner
Af de 26 kantoner i Schweiz er 17 ensprogede tysktalende, 4 er ensprogede fransktalende (Vaud, Genève, Neuchâtel og Jura). Kun én, kantonen Ticino, er ensproget italiensktalende. De ensprogede tysktalende kantoner er som følger:
- Appenzell Ausserrhoden
- Appenzell Innerrhoden
- Aargau
- Basel-Stadt
- Basel-Landschaft
- Glarus
- Luzern
- Nidwalden
- Unterwald
- Skt. Gallen
- Schaffhausen
- Solothurn
- Schwyz
- Thurgau
- Uri
- Zug
- Zürich
I alt er 22 schweiziske kantoner officielt ensprogede, men de samler ikke desto mindre mennesker med flere sproglige arv.
Hvilket sprog skal jeg tale, når jeg rejser i Schweiz?
Schweiz er opdelt i en række forskellige sprogzoner, så hvordan ved du, hvilket sprog du skal tale under et ophold i landet? Selvom tysk er det mest talte sprog, er engelsk det mest udbredte fremmedsprog. Mange lokale er derfor i stand til at forstå det. Men at have kendskab til det ordforråd, der bruges i den kanton, du rejser til, hjælper dig med at kommunikere med ikke-engelsktalende lokale.
At bo og arbejde i Schweiz: Hvornår har du brug for en oversættelse?
At bo og arbejde i Schweiz betyder at navigere i et flersproget miljø. Ifølge Forbundsstatistikkontoret bruger 38% af medarbejderne mindst to sprog på arbejdspladsen. Hvis du er udlænding, er det en god ide at få dine dokumenter oversat til mindst ét officielt sprog i kantonen, hvor du skal bo.
For eksempel kan eksamensbeviser, CV'er, følgebreve og anbefalingsbreve være påkrævet, når man søger job i Schweiz. Også på det personlige plan som lægeerklæringer, støttedokumenter eller juridiske dokumenter (kørekort, fødselsattest osv.) kan det være nødvendigt at oversætte, især hvis du skal leje eller købe en ejendom eller en bil, eller når du har brug for adgang til sundhedspleje.
Hvordan oversætter jeg dokumenter til Schweiz?
Hos Alphatrad kan vores netværk af 3.500 indfødte og specialiserede oversættere give dig oversættelser, der er skræddersyet til din aktivitetssektor (juridisk, medicinsk, økonomisk osv.). De kan oversætte dit indhold til over 100 sprog, herunder ræto-romansk, fransk, tysk og italiensk. Disse erfarne fagfolk kan især tilbyde følgende oversættelsestjenester:
- Juridiske oversættelser
- Website oversættelser
- Finansielle oversættelser
- Medicinske oversættelser
- Tekniske oversættelser
- Autoriserede oversættelser af officielle dokumenter.
Modtag tilbud indenfor et par timer
- Vælg den service du har brug for
- Få et tilbud
- Bekræft og modtag din ordre
Ofte stillede spørgsmål om sprog, der tales i Schweiz
Hvad er det mest talte sprog i Schweiz?
Hovedsproget i Det Schweiziske Forbund er schweizertysk (eller Schwyzerdütsch), en tysk dialekt blandet med alemanniske dialekter. Med over 60% af befolkningen, der taler det, er det det første officielle nationale sprog, der anerkendes som sådan i artikel 70 i forbundsforfatningen fra 1999.
Hvor taler man fransk i Schweiz?
Schweizisk fransk er det andet officielle sprog i Det Schweiziske Forbund. Det tales hovedsageligt i kantonerne Genève, Vaud, Neuchâtel og Jura, som udgør fransktalende Schweiz. Det er et af de nationale sprog, der anerkendes af landet.
Hvad er Schweiz officielle sprog?
Schweiz har tre officielle nationale sprog:
- Tysk – tales af omkring 60% af befolkningen
- Fransk - tales af omkring 20% af den schweiziske befolkning
- Italiensk - et mindretalssprog, der tales af omkring 8% af befolkningen.
Selvom ræto-romansk ikke er et officielt nationalt sprog, blev det udpeget som et officielt regionalt sprog i 1999. Siden da har føderale myndigheder brugt det til at kommunikere med repræsentanter for kantonen Grisons, hvor sproget er placeret.
Tilføj ny kommentar