Kulturelle forskelle mellem Tyskland og Danmark

Grænsen mellem Tyskland og Danmark er på landjorden 67 kilometer lang og dermed præcist defineret. Fra år 811 dannede floden Ejderen grænsen mellem de to lande, men i 1920 blev der efter en broget historie og en folkeafstemning aftalt en grænse nord for Flensborg mellem Nord- og Sydslesvig. I de respektive grænseområder bor danskere og tyskere tæt på deres land i et venligt og forenende samfund, der også fremmer kulturudveksling og støtter mindretallet på begge sider. Udover mange ligheder er der også betydelige forskelle mellem Tyskland og Danmark.

 

Den germanske sprogfamilie som lighed og forskel

Dansk og tysk stammer begge fra den germanske sprogfamilie. Dansk er dog en del af de nordgermanske sprog sammen med norsk, færøsk og islandsk, og tysk nedstammer fra vestgermansk. Ud over mange ligheder fører den fælles sprogrod altid til spørgende miner på begge sider. Nogle ord lyder meget ens, men har helt forskellige betydninger.

Synes man, at noget er "smukt", så mener man selvfølgelig ikke smykker (Schmuck på tysk), men opfatter derimod noget som smukt. I forhold til begrebet "tydelig" ved man straks, at sagen er klar. På tysk lyder ordet "tüddelig" ens, men det betyder en person, der er lidt forvirret. Derudover anses den danske udtale for at være svær at forstå, selv sammenlignet med andre skandinaviske sprog. Det at endelser på ord sjældent udtales samt at konsonanter udtales forskelligt gør det svært at lære sproget trods den forholdsvis enkle grammatik.

 

Den tyske "de" – det danske "du"

I Tyskland er den høflige form for at henvende sig til folk, når de mødes for første gang, ikke kun en del af erhvervslivet. Danskerne henvender sig derimod til alle uanset køn, alder og social status.

Ligesom i Schweiz bruger vi i Danmark ikke akademiske titler i samtaler, mens det i Tyskland er meget vigtigt at blive tiltalt med sin titel. Uformelt samvær mellem medarbejdere og ledelse er ret sjældne i Tyskland, mens festlige lejligheder og forretningsaftaler i Danmark fører til mange andre møder mellem de forskellige medarbejdere.

En anden åbenlys forskel i erhvervslivet på begge sider af grænsen er påklædningen. Tyskerne bærer jakkesæt og slips til vigtige aftaler. Danskerne er derimod mere afslappede og klæder sig ikke anderledes til en officiel begivenhed, end de gør i det daglige arbejdsliv. I Danmark er det helt normalt at gå til et forretningsmøde i jeans og skjorte, mens man i Tyskland kan se det, at man ikke går med slips, som udtryk for ligegyldighed.

 

Moder Danmark og det tyske fædreland

Navnene på de respektive hjemlande understreger en af ​​de største forskelle mellem Tyskland og Danmark, som er mærkbar i mange hverdagssituationer. Moder Danmark sørger for sit folk, mens tyskere har et fædreland, hvor staten styrer sine borgere med streng hånd. Dette noget overdrevne billede viser de grundlæggende forskellige følelser over for ens eget land. Den tyske befolkning lever således i en høflighedskultur og lægger stor vægt på tydelige manerer, mens danskerne lever i deres venlighedskultur og behandler alle ens, uanset hvor de står i forhold til deres kolleger.

Anmod om et gratis tilbud

Modtag tilbud indenfor et par timer

  1. Vælg den service du har brug for
  2. Få et tilbud
  3. Bekræft og modtag din ordre

OSS om forskellene mellem Tyskland og Danmark

Den danske humor er mere selvironisk og sarkastisk. Det er nemt at gøre grin med sig selv. I Tyskland plejer man at grine sammen af ​​dem, der ikke er til stede, og selve humoren er tør, men mindre hård end dansk humor.

I Tyskland elsker man struktur. Et hvert møde følger en protokol og således ved man præcist, hvem der har ansvar for hvad. I Danmark mødes man og finder sammen ud af, hvordan et projekt skal gribes an. Danskerne sætter stor pris på tyske partnere for deres direkte fremgangsmåde, hvorimod man i Tyskland nyder godt af danskernes afslappede tilgang.