De 5 mest talte sprog i Europa

Med sine 10 millioner kvadratmeter er Europa det andet størte kontinent i verden. Der bor omkring 750 millioner mennesker i 47 lande. Afhængigt af definitionen taler europærere 150 til 200 forskellige sprog. Hovedparten af deres sprog tilhører den indoeuropæiske sprogfamilie.

Lingvister er ikke altid enige i definitionen af, hvornår et sprog er et reelt sprog eller en sprogdialekt. Dette skyldes hovedsageligt, at større grupper af normalbefolkningen ikke tilegnede sig et skriftligt sprog ind til det 13. århundrede efter Kristus. Før det var der kun mundtlige traditioner, som naturligvis indeholdt regionale forskelle. Det er derfor svært at bestemme den præcise oprindelse af nogle sprog og dialekter.

I dag tales nogle moderne sprog i mange lande og andre tales kun i et enkelt land på kontinentet. Følgende er de mest talte sprog i Europa:

 

5. pladsen: tyrkisk

Omkring 70 millioner mennesker i Europa taler tyrkisk. En stor del af dem, der taler tyrkisk, bor i Tyrkiet, men de bor også på Cypern, i Grækenland og Makedonien. I fagjargonen bliver tyrkisk ofte omtalt som osmannisk-tyrkisk. Tyrkisk er det mest udbredte talte tyrkiske sprog.

 

4. pladsen: engelsk

Selvom engelsk er blevet talt i hele verden siden det 19. århundrede, er det kun omkring 70 millioner mennesker i Europa, der har engelsk som deres modersmål. Det betragtes som et officielt sprog i Storbritannien og Irland. I resten af Europa er det især den yngre generation, der er flydende i engelsk som andet sprog, fordi det tilbydes som skolefag i mange lande.

 

3. pladsen: fransk

Omkring 80 millioner mennesker i Europa taler fransk. På verdensplan anses fransk som et officielt sprog i næsten 30 lande samt i Europa uden for Frankrig; det er et af de officielle sprog i Belgien, Schweiz og Luxemborg.

 

2. pladsen: tysk

Næsten 100 millioner mennesker i Europa taler tysk. Udover den tyske befolkning, som er på 80 millioner, bliver tysk også betragtet som et officielt sprog i Østrig, Liechtenstein, Luxemborg, Belgien og Schweiz. Næst efter engelsk er tysk det sprog, som de fleste europærere forstår og dem, der både taler tysk og engelsk, kan stort set begå sig overalt på kontinentet.

 

1. pladsen: russisk

Omkring 120 millioner mennesker taler russisk i Europa, og mange taler det også uden for kontinentets grænser. Russisk er også ofte modersmålet i Belarus og i de Baltiske lande. Nogle synes, at det er nemmere at lære at tale russisk end at skrive sproget, fordi det kyrilliske alfabet er meget svært.

Anmod om et gratis tilbud

Modtag tilbud indenfor et par timer

  1. Vælg den service du har brug for
  2. Få et tilbud
  3. Bekræft og modtag din ordre

Spørgsmål og svar på de mest talte sprog i Europa

Der findes alt i alt 24 officielle sprog i den Europæiske Union. Hvor tysk betragtes som det eneste officielle sprog i Tyskland, er der andre lande, som har to eller flere officielle sprog.

Det er svært at sige, hvilket sprog der er det ældste sprog i Europa, idet man ikke kan tidsbetemme mundtlige traditioner. Baskisk betragtes dog som det ældste sprog i Europa, selvom de første beviser på skriftlig sprogbrug går tilbage til det 15. århundrede. Det tales stadig i dag i Sydwales, Vestfrankrig og i det nordlige Spanien.

Betegnelsen lingua franca kommer fra Italien og betyder bogstavelig talt "franconiansk sprog". I dag betyder det dog et globalt eller verdenssprog, som man selvsagt bruger over alt i verden.