Hvilke sprog tales i Luxembourg?

Et lille land i Vesteuropa, Luxembourg, også kendt som Storhertugdømmet, er en meget kosmopolitisk, multisproget stat. Hvilke sprog tales i Luxembourg? Og hvornår skal du bruge hvert af disse sprog?

 

Luxembourg, et multisproget land

Der er tre officielle sprog i Luxembourg: fransk, tysk og luxembourgsk. Luxembourgsk, Luxembourgs nationalsprog, blev først anerkendt som sådant i 1984.

Andre sprog, såsom italiensk, engelsk og portugisisk, samt nordiske og slaviske sprog, tales også bredt i landet. Dette skyldes det store antal udenlandske beboere, der udgør næsten halvdelen af den samlede befolkning.

Landets geografiske beliggenhed i hjertet af Europa og grænser op til Belgien, Frankrig og Tyskland har bidraget til denne multisprogethed.

 

Forskellige sprog bruges på forskellige tidspunkter i Luxembourg

I Luxembourg varierer valget af, hvilket sprog der skal anvendes, alt efter omstændighederne (privat, professionelt, mediemæssigt, turisme osv.). Her er en oversigt over de sprog, der bruges i forskellige situationer:

Sprog, der tales i Luxembourg i hverdagen

I Luxembourg er det  sprog, der oftest bruges i hverdagen, fransk, landets lingua franca, efterfulgt af  engelsk, tysk og luxembourgsk. Fransk bruges mest i detailforretninger, supermarkeder, restauranter og caféer osv. Men hjemme er luxembourgsk det mest populære sprog (tales af 57% af befolkningen), efterfulgt af fransk (22%), portugisisk (22%), tysk (5%) og engelsk (5%). - Kilde: Statista.

Sprog, der tales på arbejdspladsen

På arbejdspladsen er fransk fortsat det mest populære sprog til kommunikation. Engelsk er dog mere udbredt i visse sektorer og internationale organisationer. Det tales bredt i bank-, industri- og finanssektoren samt i international handel og inden for de europæiske institutioner. Portugisisk er også meget udbredt i bygge-, hotel-, vedligeholdelses- og rengøringsindustrien. Luxembourg er hjemsted for et meget stort portugisisk samfund (14, 5% af landets samlede befolkning er portugisisk, ifølge regeringens hjemmeside Luxembourg-public.lu). Endelig er luxembourgsk i politiske kredse det foretrukne talesprog, og fransk er det foretrukne skriftsprog.

Forvaltningssproget i Luxembourg

I Luxembourg  kan administrative procedurer udføres på fransk, tysk eller luxembourgsk som fastsat i loven fra 1984 om sprogordningen. Lovgivningsmæssige retsakter skal dog udelukkende affattes på fransk. Fra et juridisk synspunkt anses fransk for at være det eneste autentiske sprog.

Retshåndhævende myndigheder og beredskabstjenester (politi, brandvæsen osv.) skal være flydende i mindst fransk, luxembourgsk og tysk. I retssager kan folk frit vælge, hvilket sprog de ønsker.

Sprog inden for turisme og kultur

I Luxembourgs turistindustri kan ethvert sprog bruges. På museer og andre turiststeder kan turister gøre sig forståelige på engelsk, tysk, fransk og andre sprog.

I biografen vises film enten i deres originale version med undertekster på tysk eller fransk eller eftersynkroniseres til et af disse to sprog. Skuespil udføres på en række forskellige sprog (luxembourgsk, tysk, engelsk, fransk, portugisisk osv.).

Sprogundervisning i skolen i Luxembourg

Gennem hele skolegangen lærer de luxembourgske elever at tale mindst tre sprog (valg af luxembourgsk, fransk, tysk, engelsk, spansk, italiensk osv.). Luxembourgsk er det mest udbredte sprog, efterfulgt af fransk, derefter engelsk og tysk.

Mediesprog

Tv- og radiostationer i Luxembourg sender på luxembourgsk. Der er dog nogle programmer på andre sprog såsom fransk, engelsk, portugisisk, italiensk osv. Den skrevne presse foretrækker brugen af tysk og undertiden fransk. Luxembourgsk bruges ikke særlig ofte.

 

For at hjælpe dig med at navigere mellem de forskellige sprog, der tales i Luxembourg, tilbyder vi specialiserede oversættelsestjenester (juridiske, medicinske, kommercielle, marketing osv.) på en lang række sprog, herunder luxembourgsk, fransk, engelsk, tysk, portugisisk, italiensk osv. Kontakt os for at finde ud af mere.

Anmod om et gratis tilbud

Modtag tilbud indenfor et par timer

  1. Vælg den service du har brug for
  2. Få et tilbud
  3. Bekræft og modtag din ordre

Ofte stillede spørgsmål om sprog, der tales i Luxembourg

Storhertugdømmet har tre officielle sprog: Fransk, tysk og luxembourgsk. Disse er de vigtigste sprog i Luxembourg. Fransk bruges hovedsageligt på arbejdspladsen og til administrative formål. Tysk bruges i medierne. Luxembourgsk bruges hovedsageligt hjemme.

Det mest talte sprog i Luxembourg er fransk. Det tales af 98% af befolkningen, efterfulgt af engelsk (80%), tysk (78%) og luxembourgsk (77%) - Kilde: Luxembourg.public.lu. I Luxembourg kan fastboende, der ønsker at lære et af disse sprog, følge kurser på det Nationale Institut for Sprog Luxembourg (INLL).

For at takke nogen i Luxembourg siger man "Villmols Merci". Den person, du taler med, vil svare "Keng Ursaach" (= "ingen årsag") eller "Gär geschitt". Som frankisk sprog er luxembourgsk meget tæt på tysk og hollandsk. Det indeholder også nogle ord fra fransk.