Forskellen mellem sprog og dialekter

1. Et land har et sprog, og en dialekt er regionsbestemt

Sprog defineres som “ordene, deres udtale, og måden at kombinere dem på, sådan som et samfund forstår dem, og som forstået af et samfund”. Dialekt defineres derimod som “en regional variation af sprog, kendetegnet ved de forskellige træk ved ordforråd, grammatik og udtale”.

Du har måske bemærket, at der ikke er den store forskel på disse definitioner. Men det bliver altid påpeget, at sprog er "nationale", mens dialekter snarere er "regionale" og ofte tales af færre mennesker. Hvert land har mindst ét officielt sprog, som bruges i officielle dokumenter og regeringsaktiviteter (f.eks. udformning af love og forordninger). En dialekt kan erklæres som et sprog gennem et dekret eller en kundgørelse. – Staten giver en særlig status til et talt system som et officielt sprog. Med andre ord betragtes et sprog som et sprog, fordi det er godkendt af staten.

 

2. Et sprog har en vedtaget skriftstandard, mens en dialekt overordnet lever i mundtlig form

Sprog har ofte almindelige grammatiske regler og normer fra litteraturen. De findes ikke kun som talte traditioner, men også som skriftlige dokumenter. Omvendt bliver dialekter oftere talt end skrevet. Og hvis de skrives, er det normalt ikke i officielle eller nationale dokumenter. Denne distinktion er rimelig, men den udgør kun halvdelen af ​​forklaringen.

Selvom et udbud af tilgængelig litteratur bestemt er et kriterium for at vælge et officielt sprog, fungerer det også omvendt.

Når en dialekt erklæres som et officielt sprog, er det permanent, hvilket tilskynder forfattere til at skrive bøger på det sprog. Når staten godkender "sprog X" som det officielle sprog, vil alle statens officielle anliggender blive skrevet på det.

Alle edikter, memoer og endda prisen på gulerødder vil blive skrevet på sprog X. En stor mængde litteratur kommer ofte efter, at et sprog officielt er blevet vedtaget efter at have haft status som dialekt.

Og fordi der nu er mange skriftlige dokumenter på sprog X, bliver det i højere grad set som standarden. Brugerne af sprog X kan nu begynde deres diskussioner om grammatikkens regler, fordi den skriftlige form er mere fleksibel end den mundtlige.

Dette får i sidste ende sprog X til at virke mere "udviklet" end andre dialekter. Men vi må ikke glemme, at sprog X i første omgang måske blev valgt som et officielt sprog på grund af historikken, helt tilfældigt eller på et meget tyndt grundlag.

 

3. Et sprog er kvalitativt anderledes end en dialekt

Der er stadig folk, der hævder, at sprog i sagens natur er mere "elegante" og "sofistikerede" end dialekter.

Hvis man bedømmer sprogets udviklede vanskeligheder eller kompleksitet, ville Archi – en dialekt, der tales i en bjergregion i Rusland – få dine franske lektier til at ligne det nemmeste i verden. Archi har et stort antal fonemer, konjugationsformer og en voldsom morfologi, hvori et enkelt verbum kan producere omkring 1.502.839 former.

Hvis du på den anden side vil argumentere for, at elegancen hos et sprog ligger i dets enkelhed, ville du næppe kunne forsvare vedtagelsen af ​​svære sprog som mandarin, ungarsk eller thai som hverdagssprog.

For eksempel har det kinesiske sprog over 50.000 tegn (men kun 5.000-7.000 er nødvendige for at læse en avis.) Det er også et tonesprog. Dette betyder at en enkelt stavelse som "ma", afhængigt af hvordan du udtaler det, enten kan betyde "mor" eller "hest" (faktisk er der fire måder at udtale enhver stavelse på, og “ma” kan også betyde “grov” eller “skælde”).

Det er som om, at sprog ankom til en social sammenkomst i det nyeste jakkesæt og med den dyreste parfume på, mens dialekter ankom med helt kedeligt og normalt hverdagstøj. På overfladen kunne de to ikke være mere forskellige.

Ved første øjekast kan et sprog have fordele, der berettiger dets status over dialekter. Men efterhånden som sprogforskere har kigget nærmere på problemet, jo mere ens er sprog og dialekter kommet til at se ud.

Så hvem kan i virkeligheden sige, hvad der gør et sprog smukt eller ej? Og lad os i øvrigt ikke glemme, at der findes dialekter, der er lige så værdige som anerkendte sprog.

 

Hvad er forskellen mellem en dialekt og en accent?

Du vil måske også gerne kende forskellen på en dialekt og en accent.

Mange er forvirrede omkring de to og betragter dem ofte som værende det samme. Den gode nyhed er, at forskellen er meget klar :

En accent er en undergruppe af en dialekt.

Hvor dialekter dækker alle aspekter af sproget (grammatik, ordforråd og udtale), drejer accent sig kun om udtalen.

Med accenter har man lavet interessante undersøgelser, fordi de inddeler sprogbrugere ud fra deres respektive geografier. Ord og sætninger, der ser ens ud, udtales måske meget forskelligt af mennesker fra to forskellige regioner.

Med engelsk alene har man mange forskellige træk og toner i sproget. De største engelske accenter omfatter britisk, irsk, skotsk, amerikansk og australsk. Hver af disse har igen deres egne regionale varianter. De amerikanske accenter er for eksempel Deep Southern, Texansk, New York, Boston, Californisk og mange flere.

I England taler dem, der bor i nord og syd, ganske vist det samme sprog og bruger den samme stavemåde, men deres ord lyder betydeligt anderledes.

Afhængigt af, hvor en højttaler er placeret, kan "R" i "bar" muligvis høres meget tydeligt eller slet ikke. Ordet "bath" kan lyde som "A" i "cat" eller "A" i "father."

Det interessante er, at de fleste mennesker hævder, at deres accent er den "korrekte" måde at udtale ord på. Sådan er vi mennesker.

Ens accent kan have nogle sociale, økonomiske eller geopolitiske forgreninger, men alle accenter er gyldige og korrekte. Og de lyder alle sammen smukke.

 

Så nu ved du, at der ikke er nogen sort-hvid forskel på sprog og dialekter.

Du ved også, at en accent er en undergruppe af en dialekt. Nu er du helt klar til at forklare forskellen for mennesker, der stadig er uvisse omkring det, og måske endda deltage i diskussioner med erfarne sprogfolk!