Alle lande har deres egne standarder, når det kommer til, hvordan man skriver et CV – og det samme gælder selvfølgelig for Danmark. Hvis du er jobsøgende i Danmark, skal du derfor være opmærksom på, hvordan du skriver og opsætter CV’er herhjemme, så du fanger en dansk HR-afdelings opmærksomhed.
Her gennemgår vi, hvordan et typisk CV-eksempel ser ud, så du er sikker på, du får al den vigtige information med.
Alt det basale
Kontaktoplysninger
Du vil jo gerne høre noget tilbage, ikk’? Så husk kontaktoplysningerne! Det virker måske elementært, men uden telefonnummer og e-mail, får de svært ved at finde dig, hvis de er interesseret i din profil. Du kan også indsætte links til din professionelle profiler på bl.a. LinkedIn, men udelad personlig information som fx køn, religion, civilstand eller andre følsomme oplysninger.
Dobbelttjek og læs korrektur
Selvom det måske også virker indlysende, er det utroligt vigtigt, at du læser korrektur på dit CV. I de fleste stillinger er det vigtigt, at du er opmærksom på detaljer og viser, at du er kvalitetsbevidst. Derfor skal dit CV have fejlfrit dansk – selv hvis du måske ikke taler det fejlfrit.
Tjek også, at CV’et ikke er for langt. I nogle lande må dit CV kun være én side, mens vi i Danmark ofte tillader 2-3 sider. Prøv dog at gøre det så kort som muligt, så det virker overskueligt for en eventuel arbejdsgiver.
Hvordan skal strukturen se ud?
Introducer dig selv
Nogle vælger at have en tekst i starten af deres CV med en kort beskrivelse, men det er ikke nødvendigvis normen på et dansk CV. Derfor ses det som valgfrit. Her kan du nævne nogle af dine spidskompetencer eller fremhæve dem ved at lave en separat punktopstilling – enten i CV’ets margen eller på en anden måde, der skiller sig ud visuelt.
Professionel erfaring
Du kan ikke komme uden om, at du skal inkludere relevant erhvervserfaring. I Danmark er din ansættelseshistorik utrolig vigtig, og derfor placerer vi det over bl.a. afsnittet omkring din uddannelse. Det er dog en kulturel præference, og du ser måske, at man i andre lande vægter andre elementer højere.
I Danmark findes der dog også en undtagelse: Hvis du er nyuddannet, eller du måske tror, at din uddannelse meget specifikt matcher jobbeskrivelsen, så kan du vælge at fremhæve det. Det ser man typisk også mange faglærte professionelle.
HUSK! Du skal altid opsætte dette afsnit i kronologisk rækkefølge med den mest aktuelle stilling øverst.
Uddannelse og specialisering
Uddannelse er ikke kun vigtig for, om du har den relevante baggrund for at få jobbet. Det kan også have indflydelse på, hvilket niveau du starter på med hensyn til løn og ansvar. Mange gange kan din fagforening eller A-kasse faktisk være med til at vejlede dig i, hvilket lønniveau du bør sigte efter, og hvad der er rimelig din uddannelse og arbejdserfaring taget i betragtning.
Du bør også tilføje, hvis du har ekstrauddannelse i form af kurser eller andre certifikater. Det viser, at du har gåpåmod, og at du altid er klar på at lære noget nyt og forbedre dig professionelt.
Andre aspekter
Mange vælger også at vise, hvilke sprog de taler. Mange viser deres modersmål samt niveauet på andre sprog – talt, skrevet og læst. De fleste bruger Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (også kaldt CEFR) som reference.
Du kan heller ikke komme uden om at nævne, hvor computerkyndig du er. Færdigheder inden for it og teknologi har aldrig været vigtigere, og der findes ikke en arbejdsplads i dag, som ikke forventer, at du kan de mest basale ting. Hvis du har specielle færdigheder, er det også en god idé at vise det her.
I Danmark værdsætter vi også ”det hele menneske”, og mange kan derfor godt lide, når du inkluderer hobbyer på dit CV. De vil gerne vide, om du dyrker sport, laver frivilligt arbejde eller har andre sjove interesser.
Modtag tilbud indenfor et par timer
- Vælg den service du har brug for
- Få et tilbud
- Bekræft og modtag din ordre
Tilføj ny kommentar