Hvilke sprog snakkes der i asien?

Hvilke sprog snakkes der i asien

Der er mere end 4,3 milliarder mennesker, der snakker næsten 2.300 sprog i Asien. Du kender sikkert allerede de mest almindelige som mandarin kinesisk og japansk.

Der er dog mange andre udbredte sprog, der muligvis ikke er dig så bekendte. Nogle af dem er er tæt beslægtede, hvilket giver dig et større udbytte. Andre er mere usædvanlige, som giver en unik mulighed for at lære et nyt sprog.

I dette indlæg vil vi udforske nogle grene af det sproglige asiatiske familietræ. Disse forskellige og spændende sprog er blot toppen af isbjerget af de talte sprog i Asien. 

 

Arabisk

Hvor tales det: I det asiatiske kontinent er arabisk et officielt sprog i de mellemøstlige nationer Bahrain, Irak, Israel, Jordan, Kuwait, Lebanon, Oman, Palestina, Qatar, Saudi Arabien, Syrien, De Forenede Arabiske Emirater og Yemen.

Hvem er i den sproglige familie: Arabisk er et semitisk sprog, som gør det til en slægtning af amharisk, hebraisk og flere andre sprog, der primært snakkes i Mellemøsten.

På grund af den arabiske kulturs indflydelse på Europa under middelalderen er der mange arabiske ord, der har fundet deres vej ind i europæiske sprog som spansk, portugisisk, fransk og engelsk.

 

Bengali

Hvor tales det: Bengali, nogle gange kaldet bangla, snakes i Bangladesh og i dele af det østlige Indien tæt på Bangladesh.

Hvem er i den sproglige familie: Bengali er et indoarisk sprog, som gør det til en tæt slægtning med hindustani og punjabi.   

Dette gør det også til en fjern slægtning af europæiske sprog som slavisk, germansk og romansk.

 

Kinesisk

Hvor tales det: Variationer af kinesisk snakkes igennem Kina, Taiwan og Singapore. Det betyder selvfølgelig ikke, at alle kinesisk-talende, du møder, vil lyde på samme måde, eller endda forstå hinanden!

Selvom kinesisk betragtes som det mest talte sprog i verden er det faktisk sammensat af mange dialekter, hvor nogen ikke er gensidigt forståelige (dette betyder, at folk, der snakker med én dialekt, ikke kan forstå folk, der snakker med en anden dialekt).

Hvem er i den sproglige familie: Kinesisk er et sino-tibetansk sprog, som gør det til en tæt slægtning med burmesisk, tibetansk og flere andre sprog fra Himalaya og det sydøstlige Asien. Det kinesiske sprog har også haft en betydningsfuld indflydelse på japansk, koreansk og vietnamesisk.

 

Hindustani

Hvor tales det: Hindustani er faktisk det navn, der bruges til at betegne to sprog, der nogle gange er klassificeret hver for sig: hindi og urdu.

Hindi er det officielle sprog I mange stater i den nordlige del af Indien. Igennem årene har der også været forsøg på at gøre det til det nationale sprog. Urdu er et officielt sprog i Pakistan og flere stater i Indien.

Hvem er i den sproglige familie: Hindi og Urdu er begge fra den indoariske sprogfamilie, hvilket gør dem tæt beslægtede med bengali og punjabi og mere fjernt beslægtede med europæiske sprog.

Hindi og Urdu er oftest gensidigt forestålige. Dog har de forskellige ordforråd og skrivesystemer.

 

Indonesisk

Hvor tales det: Der er over 700 sprog, der snakkes i Indonesien, men indonesisk er det eneste sprog med officiel status.

Det er her, det bliver lidt indviklet. Inonesisk er et standardiseret sprog baseret på malajisk. Malajisk snakkes dog også i Brunei, Malaysia og Singapore.

Da det blev indført som nationalt sprog var indonesisk kun det andet mest brugte indføfte sprog i Indonesien, hvor javanesisk er det mest populære. Selv i dag er der en stor befolkningsgruppe, der har javanesisk som modersprog og derfor indonesisk som andet sprog.

 

Japansk

Hvor tales det: Japansk er det nationale sprog i Japan.

Selvom japansk i øjeblikket ikke tænkes at være beslægtet med kinesisk, bruger det stadig nogle tegn og ord af kinesisk oprindelse.

 

Koreansk

Hvor tales det: Koreansk er et officielt sprog i Nordkorea, Sydkorea og et område i Kina langs den Nordkoreanske grænse.

Hvem er i den sproglige familie: Koreansk anses for at være et “isoleret sprog”, som betyder, at det ikke er beslægtet med andre sprog.

 

Persisk

Hvor tales det: Persisk er et officielt sprog i Iran, Afghanistan og Tadsjikistan selvom hver variation har nogle udtrykkelige forskelle.

Hvem er i den sproglige familie: Persisk er et indoiransk sprog som gør det beslægtet med flere indiske sprog som hindustani, bengalsk, punjabi og marathi.

 

Punjabi

Hvor tales det: Punjabi er det mest talte sprog i Pakistan og også almindeligt i det nordlige Indien.

Hvem er i den sproglige familie: Punjabi er et indoiransk / indoarisk sprog, som gør det beslægtet med persisk og flere andre indiske sprog, herunder hindustani, bengalsk, punjabi og marathi.

Arabisk og persisk har også haft indflydelse på punjabi.

 

Russisk

Hvor tales det: Selvom du måske ikke tænker “asiatisk sprog” når du hører “russisk”, så er russisk meget udbredt i Asien.  

Meget af Ruslands landmasse hører til Asien. Derudover er russisk et officielt sprog i de asiatiaske nationer Kazakhstan og Kyrgyzstan.

 

Thai

Hvor tales det: Thai er det officielle sprog i Thailand.

Mange thai ord stammer fra andre sprog, herunder khmer, pali og sanskrit.

 

Vietnamesisk

Hvor tales det: Vietnamesisk er det officielle sprog i Vietnam.

Hvem er i den sproglige familie: Vietnamesisk er et austroasiatisk eller mon-khmer sprog. Dets tætteste slægtninge er khmer (tales i Cambodia) og nogle regionale sprog, der snakkes i det østlige Indien og sydlige Kina.  

 

Tilføj ny kommentar